Ψείρες; Προστατευτείτε φυσικά!
18/10/2018
by Tina Kaladelfos

Ναι το καλοκαιράκι μας άφησε... Ναι η μέρα αρχίζει να μικραίνει... Ναι τα σχολεία άνοιξαν... Όχι οι ψείρες δεν χρειάζεται να γίνουν μέρος τις καθημερινότητάς μας. Και όπως πολύ σοφά λέγεται, καλύτερη της αντιμετώπισης είναι η πρόληψη! Οπότε πριν πάθετε, μάθετε. Σε περίπτωση όμως που είναι ήδη πολύ αργά, θα σας πούμε και απλούς τρόπους αντιμετώπισης της ψείρας που θα σας βοηθήσουν να τις ξεφορτωθείτε όπως ακριβώς ήρθαν. Ας μάθουμε πρώτα απ´ όλα όμως τι είναι η ψείρα και τι η κόνιδα.

Η πιο συνηθισμένη μορφή της, είναι η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής. Προσβάλει συνήθως τα μικρότερα παιδιά στο σχολείο εφόσον οι επαφές σε αυτήν την ηλικία μέσω του παιχνιδιού, είναι πολύ πιο συχνές. Το ίδιο και η συχνή και φαινομενικά αθώα ανταλλαγή μιας πετσέτας, της χτένας, των σκούφων και των κασκόλ άλλων παιδιών, η οποία είναι καλό να αποφεύγετε, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών με μακριά μαλλιά για ευνόητους λόγους. Η ψείρα γεννάει τα αυγά της, τις κόνιδες, τα οποία και προσκολλά με μοναδικό τρόπο επάνω στις ανθρώπινες τρίχες και κατά κύριο τρόπο κοντά στο ζεστό κεφάλι. Σε αυτήν την φάση τα διάφορα προϊόντα, είναι συνήθως εντελώς ανίσχυρα απέναντι στα καλά θωρακισμένα αυγά της. Από το αυγό η νέα ψείρα εκκολάπτεται εντός 7-10 ημερών και θεωρείται έτοιμο ενήλικο άτομο μετά από 9-12 ημέρες. Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που σε όλες τις θεραπείες αντιμετώπισής της, χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις της μεθόδου, προκειμένου να απομακρυνθούν όλες με επιτυχία.

Σημειώστε ότι η ψείρα είναι παρασιτική και ότι δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως ξενιστή (άνθρωπο), καθώς επίσης και ότι χωρίς τροφή, πεθαίνει εντός 24 ωρών. Σε διαφορετική περίπτωση έχει έναν κύκλο ζωής που κυμαίνεται μεταξύ 20 έως και 40 ημερών. Και τώρα το βασικότερο όλων, ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τρόποι πρόληψης; Και πως μπορεί κανείς να της ξεφορτωθεί;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αποφεύγουμε την στενή επαφή και την ανταλλαγή αντικειμένων που μπορούν να φέρουν ψείρες. Φροντίζουμε να δένουμε τα μακριά μαλλιά. Τα δραστικά αντιφθειρικά είναι γεμάτα βλαβερές χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα ή να είναι πολύ επιθετικά για τον παιδικό οργανισμό. Φτιάξτε φυσικές θεραπείες για να εξολοθρεύσετε άμεσα τις ψείρες:

Συνταγή για την πρόληψη: 

 • 1 Γυάλινο Μπουκάλι με στόμιο ψεκασμού
 • 10 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο
 • 10 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεβάντα
 •   5 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανου
 • 1-2 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Μέντας
 • 50ml Ανθόνερο Αμαμελίδας
 • 50ml Ροδόνερο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί κ ψεκάζουμε στο κεφάλι του παιδιού κάθε πρωί 

                                                 ή
                         
Σε λίγο έλαιο βάσης στάζουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και βάζουμε 1-2 σταγόνες στους καρπούς και πίσω από το αφτί του παιδιού η στο γιακά του μπουφάν κ στα ρούχα κάθε πρωί πριν το σχολείο. 

 

Συνταγή για την αντιμετώπιση: 

Θεραπεία με Αμυγδαλέλαιο  - Σκοτώνει αποτελεσματικά τις ψείρες στο κεφάλι.  Παθαίνουν ασφυξία από τη δράση των αιθέριων ελαίων.

 • 10 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο
 • 10 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεβάντα 
 •   5 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανο
 •   5 Σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Γεράνι 
 •   5 Σταγόνες Αιθέριο Μέντα 
Ανακατέψτε τα υλικά σε 100ml Αμυγδαλέλαιο

Βάζουμε αρκετή ποσότητα έτσι ώστε να καλύψουμε καλά όλο το κεφάλι κ τα μαλλιά, χτενίζουμε τα μαλλιά να απλωθεί παντού κ στην συνέχεια καλύπτουμε με σκουφάκι μιας χρήσης και αφήνουμε να δράσει το μείγμα για 20 λεπτά. 

Ξεβγάζουμε καλά τα μαλλιά του παιδιού με σαμπουάν και άφθονο νερό.

Χτενίζουμε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες τα μαλλιά με ένα ειδικό μεταλλικό χτενάκι βουτηγμένο σε νερό κ ξύδι για να αφαιρέσουμε τις ψείρες και τις κόνιδες. Επαναλαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες για να τις εξαλείψουμε εντελώς και μετέπειτα, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, προληπτικά.

 

Προσοχή: Επειδή μερικά παιδιά είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, δοκιμάστε πρώτα το μείγμα πίσω από το αυτί, βάζοντας μία σταγόνα για 12 ώρες. Εάν δεν κοκκινίσει ή δεν προκαλέσει φαγούρα ή γενικά ερεθισμό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα.

 ΕΛΑΙΑ ΒΑΣΗΣ ΑΝΘΟΝΕΡΑ

   ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ   

 

 

Περιγράφουμε και προωθούμε τα προϊόντα μας με καλή πίστη. Οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες όλων των προϊόντων μας απορρέουν από τη χρήση και τα χαρακτηριστικά που συνήθως αποδίδονται σε αυτό. Οι απόψεις που εκφράζονται στις περιγραφές δεν βασίζονται στα γεγονότα και τα οφέλη των προϊόντων μας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είναι πάντα σκόπιμο να ζητήσετε τη γνώμη ενός επαγγελματία στον τομέα.

 

 

 

 

Comments

No posts found

New post