Γλυκολικό οξύ και Σαλικυλικό οξύ
Η Αξία των AHA (Γλυκολικό Οξύ) και των BHA (Σαλικυλικό Οξύ) στην Απολέπιση.
25/04/2020
by Tina Kaladelfos

Απολέπιση.....πόσες από εμάς δεν έχουμε συνδυάσει αυτήν την λεξούλα με το επίμονο ξύσιμο και γρατσούνισμα της επιδερμίδας μας μέχρι να την αφήσουμε κατακόκκινη, πιστεύοντας πως αυτός είναι ο μόνος και ενδεδειγμένος τρόπος για ουσιαστική απολέπιση; Γιατί, θα λέτε τώρα μέσα σας, υπάρχει και άλλος τρόπος; Ήταν λάθος όλα αυτά που έχω διαβάσει σε τόσα site, περιοδικά και blog; Όχι απαραίτητα λάθος... Αλλά ας πούμε απλά πως υπάρχει και άλλος τρόπος, πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός! Να τα πάρουμε όμως όπως πάντα με την σειρά.

Τι κάνει την απολέπιση τόσο σημαντική;

Η απολέπιση συμβάλει ουσιαστικά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματός μας, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο φρέσκια, υγιή και λαμπερή όψη της επιδερμίδας. Αν και είναι γεγονός πως ο οργανισμός μας αποβάλει από μόνος του και φυσικά τα νεκρά κύτταρα, ένα μικρό σπρωξιματάκι, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την όλη διαδικασία, σίγουρα δεν θα έκανε κακό. Βλέπετε ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά γεγονός είναι πως επιβραδύνετε σταδιακά και σταθερά καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι ενώ αυτή η διαδικασία απαιτεί περίπου 14-21 ημέρες για ένα άτομο ηλικίας 20-25 ετών, απαιτεί περίπου 28 ημέρες για άτομα μέσης ηλικίας και γύρω στις 60-90 ημέρες για άτομα ηλικίας 50+ και 60+. Το αποτέλεσμα καθώς λοιπόν μεγαλώνουμε είναι ένα θαμπό και κουρασμένο δέρμα και για αυτό και η διαδικασία της απολέπισης πρέπει να γίνετε όλο και πιο συχνά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Και εδώ τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι και τα AHA (Alpha Hydroxy Acids) καθώς και τα BHA (Beta Hydroxy Acids) τα οποία συντελούν και ενισχύουν την διαδικασία της απολέπισης, βοηθώντας την να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική και να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

Ας δούμε κατ´αρχάς όμως το τι ακριβώς είναι και πως λειτουργούν τα AHAs.

Τα AHAs είναι χημικές ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι είτε φυσικής είτε συνθετικής προέλευσης και δρουν αποτελεσματικότερα σε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά επειδή πέραν της απολέπισης που προσφέρουν, διεγείρουν ταυτόχρονα και την πάντα απαραίτητη παραγωγή κολλαγόνου. Είναι γνωστά ως χημικά απολεπιστικά συστατικά (μην σας ανησυχεί ο όρος χημικά, εφόσον ειδικά στα φυσικά καλλυντικά προέρχονται από φυσικές πηγές) και σε αντίθεση με τα λεγόμενα κοινά απολεπιστικά, δεν δημιουργούν τον κίνδυνο τραυματισμού της ευαίσθητης επιδερμίδας. Ο τρόπος δράσης τους είναι να διαλύουν απαλά το υλικό συγκράτησης μεταξύ των κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην ταχύτερη απομάκρυνση των νεκρών με μεγαλύτερη ευκολία, αφήνοντας το δέρμα πιο λαμπερό, λείο και απαλό. Αυτή η διαδικασία με την σειρά της ενθαρρύνει την ταχύτερη ανάπτυξη νέων κυττάρων, πράγμα που επιτρέπει επίσης, την εισχώρηση σε μεγαλύτερο βάθος, των διάφορων σέρουμ και κρεμών που χρησιμοποιεί η κάθε μία από εμάς. Έτσι έχουμε καλύτερα και πιο ορατά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Αν και τα AHA παραμένουν χημικές ενώσεις όπως αναφέραμε και πιο πάνω, όταν έχουν φυσική προέλευση (όπως στα φυσικά καλλυντικά) συνήθως προέρχονται από οργανικά σάκχαρα που είτε περιέχουν γλυκολικό οξύ (glycolic acid) όπως είναι π.χ. αυτό που βρίσκετε στο ζαχαροκάλαμο ή γαλακτικό οξύ (lactic acid) όπως αυτό που βρίσκετε στο γάλα. Το γλυκολικό οξύ έχει και το μικρότερο μοριακό μέγεθος, ιδιότητα που του επιτρέπει ευκολότερη διείσδυση στα στρώματα της επιδερμίδας, καθιστώντας το για αυτόν τον λόγο και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό όσων φυσικών καλλυντικών περιέχουν AHA. 

Πάμε και στα BHA τώρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από ένζυμα φρούτων.

Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι αυτή της άμεσης διείσδυσης, καθαρίζοντας του δερματικούς πόρους σε βάθος. Τα BHA συνιστώνται σε άτομα με περισσότερο λιπαρό δέρμα εφόσον έχουν την ιδιότητα να διασπούν το σμήγμα και να αφήνουν την επιδερμίδα πιο λεία και φωτεινή. Μπορεί μάλιστα ήδη να χρησιμοποιείτε μια από τις πλέον αποτελεσματικές μορφές BHA χωρίς να το γνωρίζετε, ιδιαίτερα εάν έχετε λιπαρό δέρμα με τάση για ξεσπάσματα ακμής, το οποίο και είναι το πολύ γνωστό σε όλες μας σαλικυλικό οξύ (salicylic acid). Το σαλικυλικό οξύ συντελεί ουσιαστικά στον ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων και τον επιταχύνει, ενώ δρα εξισσοροπητικά στα γενικότερα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας του προσώπου. Χάρη στις ιδιότητες αποσυμφόρησης που έχει, ελευθερώνει από το περίσσιο σμήγμα και ελαττώνει την επανεμφάνιση δερματικών κηλίδων. 

   

* Tip: Νεκρά κύτταρα υπάρχουν όχι μόνο στο δέρμα του προσώπου, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, εμποδίζοντάς το να δείχνει λείο, λαμπερό και απαλό. Δοκιμάστε φυσικά απολεπιστικά bodypolish και scrubs για ένα πιο πλήρες αποτέλεσμα σε πόδια και φτέρνες, καθώς και σε χέρια ή αγκώνες.

** Tip : Η μυστική θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες είναι το γλυκολικό οξύ. Χάρη στο μικρό μοριακό μέγεθος του γλυκολικού οξέος, αυτό το Alpha Hydroxy Acid είναι ικανό να διεισδύσει στα νεκρά, κατεστραμμένα και ξηρά κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για τις σκασμένες φτέρνες. Αφού τρίψουμε τις φτέρνες με μια λίμα ποδιών τις στεγνώνουμε καλά. Κατόπιν περνάμε τις φτέρνες με γλυκολικό οξύ κ ύστερα ενυδατώνουμε φυσικά με ένα πλούσιο body butter ή shea butter.

 

 

Glycolic Toner AHA / BHA

 

Miracle Face Mask με ΑΗΑ Οξέα Φρούτων

 

 


 Απολεπιστικό Gel με AHA Οξέα Φρούτων

 

Συσφικτική Κρέμα Σώματος με AHA Οξέα Φρούτων - 360 Smoothing Body Contour

 

Comments

No posts found

New post