Double Cleansing! Τι είναι ο Διπλός Καθαρισμός; Με ποια προϊόντα θα έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
11/07/2021
by Tina Kaladelfos

Double Cleansing Method ή αν προτιμάτε σε απλά ελληνικά η Μέθοδος του Διπλού Καθαρισμού, είναι ο καθαρισμός του προσώπου με δύο διαφορετικής βάσης καθαριστικά. Ξεκίνησε ως απλό tip που ξεγλίστρησε από τις γκέισες τις Άπω Ανατολής και λόγω των εντυπωσιακών του αποτελεσμάτων, έφερε σταδιακά την επανάσταση σε όλο τον δυτικό κόσμο καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να τον χρησιμοποιούν. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πραγματικά εντυπωσιακά και άμεσα.

Και πως δουλεύει;

Κάνει για όλους τους δερματικούς τύπους; Και από την άλλη πάλι, ακούγεται σαν μία χρονοβόρος διαδικασία, είναι; Ας τα πάρουμε όπως πάντα με την σειρά…

Κατ´ αρχάς γιατί διπλός καθαρισμός; Δεν επαρκεί ο σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου με ένα καλό καθαριστικό; Εδώ θα αποκαλύψουμε την βάση του σωστού διπλού καθαρισμού. Το “κόλπο” είναι πως αυτός πρέπει να γίνετε πάντα με δύο καθαριστικά διαφορετικής βάσης. Έχει ιδιαίτερη σημασία λοιπόν, αν θέλουμε να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσουμε ένα απαλό oil based καθαριστικό στο πρώτο βήμα, ακολουθούμενο από ένα υδατικής βάσης (water based) καθαριστικό στο δεύτερο. Γιατί;

Επειδή οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν, το καθένα τους θα προσφέρει καθαρισμό στους δικούς του τομείς. Οπότε, ενώ οι ιδιότητες ενός oil based καθαριστικού το καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του make up, της αντηλιακής, των περιβαλλοντικών ρύπων και του περίσσιου σμήγματος, αυτό με την σειρά του συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του δεύτερου waterbased καθαριστικού, βοηθώντας το να εισχωρήσει καλύτερα στους δερματικούς πόρους και να απομακρύνει ουσιαστικά και σε βάθος τις όποιες δερματικές ακαθαρσίες καθώς και τον ιδρώτα.

Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνουμε απλώς έναν καλύτερο καθαρισμό, αλλά προσφέρουμε αναζωογόνηση στην θαμπή και κουρασμένη επιδερμίδα, βοηθώντας την παράλληλα να γίνει πιο “δεκτική” στα προϊόντα περιποίησης, προκειμένου αυτά να απορροφηθούν πιο άμεσα και να την τονώσουν. 

Tip: Μέγιστα αποτελέσματα προκύπτουν όταν χρησιμοποιούμε ενα πανάκι βρεγμένο με ελαφρώς χλιαρό νερό κατά την διάρκεια καθαρισμού. Αντιθέτως το κρύο νερό σφίγγει τους πόρους παγιδεύοντας όλα αυτά που θέλουμε να απομακρύνουμε, ενώ το χλιαρό τους διαστέλλει επιτρέποντας την βαθύτερη διείσδυση τους.

Κάνει όμως για όλους τους δερματικούς τύπους η μέθοδος του διπλού καθαρισμού;

Αρχικά να πούμε πως, ναι είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος. Απλώς ορισμένοι δερματικοί τύποι την απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με κάποιους άλλους. Λιπαρά, ευαίσθητα και ακνεϊκά δέρματα για παράδειγμα αντιδρούν εξαιρετικά σε αυτό το είδος καθαρισμού, επειδή είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιεί κανείς δύο ήπια καθαριστικά προσώπου συνδυαστικά, αντί για ένα πιο επιθετικό που τελικά απλώς κουράζει και τραβάει το δέρμα μας. Για αυτό και θα ήταν καλό να μπει άμεσα στην καθημερινή βραδινή ρουτίνα καθαρισμού μας, εφόσον τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει το makeup, η αντηλιακή και οτιδήποτε άλλο έχουμε βάλει ή έχει “φορτωθεί” το δέρμα μας κατά την διάρκεια της ημέρας! Άλλωστε συνολικά δεν θα επιβαρύνει την ρουτίνα καθαρισμού μας παραπάνω από δύο περίπου λεπτά. 

Καταλαβαίνουμε πως ο καθαρισμός του προσώπου με ένα έλαιο καθαρισμού μπορεί να ακούγεται ως κάτι το παράξενο, ειδικά για όσους έχουν λιπαρή επιδερμίδα ή τάση ακμής. Σύμφωνα με την χημεία όμως το λάδι διαλύεται με λάδι! Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να αντιμετωπίσεις την λιπαρότητα ενός δέρματος είναι να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο παρόμοιας λιπαρής σύνθεσης. Τα περισσότερα καθαριστικά κατά της ακμής, ακόμη και εκείνα που προορίζονται για την ευαίσθητη και ξηρή επιδερμίδα, περιέχουν ερεθιστικά συστατικά που απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα φυσικά έλαια που εκείνη παράγει, με αποτέλεσμα το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα, οδηγώντας έτσι σε πιο φραγμένους πόρους, σπυράκια και ακμή. Χρησιμοποιώντας όμως ένα έλαιο καθαρισμού, φτάνουμε άμεσα και ουσιαστικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την οποιαδήποτε επιβάρυνση της επιδερμίδας μας!

Και αν θέλω να κάνω διπλό καθαρισμό και το πρωί;

Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να εφαρμόσουμε αυτήν τη μέθοδο το πρωί. Επειδή το πρωί το δέρμα μας είναι ήδη σε καλή κατάσταση, εμείς θα προτείναμε να εφαρμόσετε μόνο ένα σκέλος καθαρισμού, είτε με ένα balm καθαρισμού είτε με ένα καθαριστικό gel. 

 Να ξεκινήσω άμεσα; Ναι θα ήταν το ιδανικότερο, διότι έτσι θα μπορέσεις να δεις τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα σε περίπου 10-15 ημέρες και σημαντικές διαφορές σε 4-6 εβδομάδες, με βάση μία κανονική επιδερμίδα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Βέβαια αναλόγως τον δερματικό μας τύπο θα πρέπει να επιλεχθούν και τα αντίστοιχα καλλυντικά καθαρισμού. Προσωπικά προτιμώ πάντα την χρήση φυσικών και βιολογικών καλλυντικών, έναντι των κλασσικών συνθετικών. Με αυτό υπόψιν θα επέλεγα τα ακόλουθα καθαριστικά. 

Καθαριστικά με βάση τα ελαία :

 

Cleansing Balms: 

 

 

 Καθαριστικά με βάση το νερό:

Comments

No posts found

New post